Deel 1: Het jonge gezin

Cyriel kwam ter wereld op 3 mei 1894 in Zarren, een plattelandsgemeente in de buurt van Diksmuide in de Westhoek. Hij was het derde kind in een gezin van tien. Maar vijf kinderen bereikten de volwassen leeftijd, de andere helft stierf voor ze één jaar oud waren. In die tijd was dat niet zo uitzonderlijk. De vader van Cyriel, Charles Deruytter (1861-1934), was zelf de enige overlevende van zes kinderen. Met de hedendaagse medische kennis waren die andere kinderen waarschijnlijk blijven leven.

Vader koster-onderwijzer

Charles was een persoon met aanzien in Zarren: hij werkte als onderwijzer en als koster. Hij had dus gestudeerd en had verantwoordelijkheid in het dorp. Cyriels moeder Pharailde Van Coillie (1867-1905) baatte in het dorp een kruidenierswinkeltje uit.

Photoshop avant la lettre

Hieronder zien we een foto van het jonge gezin van Charles Deruytter en Pharaïlde Van Coillie. Cyriels jongere broer Constant leunt tegen zijn vaders knieën. Een merkwaardig detail is dat het portret van het jongste gezinslid, Madeleine (in het midden vooraan), er achteraf subtiel opgeplakt werd. Photoshop avant la lettre…

 

Het gezin Deruytter-Van Coillie te Zarren ca. 1900 v.l.n.r eerste rij: Joseph, vader Charles, moeder Pharaïlde, Cyriel. Tweede rij v.l.n.r.: Constant, Madeleine en Maria.

Het rampjaar 1905

1905 was een rampjaar voor het gezin. Moeder Pharailde stierf in het kraambed, samen met haar tiende kind. Ze was 38 jaar oud. Vader Charles stond er nu alleen voor, met vijf kleine kinderen: Joseph (12), Cyriel (11), Constant (7), Maria (6) en Madeleine (3). Charles werd ziek van het verdriet en de zorgen en moest zijn baan als onderwijzer opgeven.

Pharaïlde Van Coillie, de moeder van Cyriel en Constant, ca. 1900, gestorven in 1905

Voor Cyriel en Constant was het verlies van hun moeder een groot verdriet, waarnaar ze later regelmatig verwezen in hun brieven. Charles is niet hertrouwd, maar er kwam wel een pleegmoeder bij het gezin wonen, die voor de kinderen zorgde. Zij heette Louise Claeys.

Geef een reactie